چه کسی می تواند به یک دختر نوجوان تنها کمک کند؟

من سالها به عنوان دبیر با دختران نوجوان سر و کار داشتهام، همچنین خودم هم مادر سه دختر هستم و چالشها و مشکلات دختران نسل جدید را از نزدیک درک میکنم. میخواهم این مطلب را برای دختران نوجوان و جوانی بنویسم که الان در برهه ای هستن که احساس تنهایی می کنند و نمی دونند که از کجا و از چه کسی کمک بگیرند.
شاید به کسی اعتماد ندارید یا ممکنه از مطرح کردن مشکلاتتون می ترسید. اینکه در مورد اعتماد کردن می ترسید و خیلی وقتها ترجیح میدید با کسی در میون نگذارید منطقیه. ولی اینو بدونید که شما تنها نیستید و حتما و باید در خیلی از مواقع کمک بگیرید و مشکلاتتون رو حل کنید.
شاید فشارهای تحصیلی، روابط اجتماعی، تغییرات هورمونی و خانواده باعث بروز بحرانهای مختلف در شما شده. ولی باید بدونید که اکثر اینها قابل حل هستن، پس نگران نباشید. امیدوارم در اینجا بتونم به شما کمک کنم تا روش و راه حل مناسبی برای حل اونها پیدا کنید.
اهمیت انتخاب کسی که قراره به حرفهات گوش بده
اول میخوام چند تا نکته بگم که وقتی دلت گرفته یا درگیر یه بحران روحی/عاطفی شدی، هر کسی رو برای حرف زدن انتخاب نکنی. ممکنه ناخودآگاه دوست صمیمی یا همکلاسیت رو انتخاب کنی، اما این افراد همیشه نمیتونن کمکت کنن؛ گاهی اوضاع رو حتی بدتر میکنن.
در این مواقع هرگز پیش افراد زیر نروید:
- افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند و به شما هم پیشنهاد میدهند. اگر در این شرایط در دام مواد مخدر بیوفتید نه تنها مشکلاتتون حل نمیشه بلکه بسیار پیچیده تر خواهد شد.
- افرادی که آنها را به درستی نمیشناسید و احساس میکنید میخواهند از وضعیت شما سو استفاده کنند و خودشون رو به شما نزدیک کنند.
رفیق صمیمی یا همکلاسی ممکنه تخصص نداشته باشه
شاید اون دوستت خیلی دوسِت داشته باشه و بخواد کمک کنه، اما وقتی دانش روانشناسی یا مشاوره نداشته باشه، ممکنه راهحلهایی بده که اصلاً به دردت نخوره و فقط استرست رو زیاد کنه.
وقتی آدمها از پس احساسات خودشون برنمیآیند
بعضی وقتها کسی که شنوندهی مشکلت میشه، خودش از شنیدن مشکلاتت بههم بریزه و نتونه خوب گوش بده. اینجوری به جای اینکه آرامش بگیری، انرژی منفیش رو ممکنه به تو منتقل کنه.
حریم خصوصیات ممکنه زیر سئوال بره
وقتی حرفای خیلی شخصی و عمیقت رو پیش دوست یا همسنوسال بیتجربه میزنی، احتمال این هست که اطلاعاتت دست آدمای دیگه هم بیفته و دیگه نمیشه کنترلی روش داشت.
دوست جنس مخالف (دوست پسر) در این مواقع گزینه مناسبی نیست
در این مواقع به کسی نیاز دارید که علاوه بر درک نیازهای احساسی و عاطفی شما، تخصص و علم کافی در مورد حالات و شرایط دختران در مقاطع سنی خاص داشته باشه. افراد متخصص باید به شکل حرفه ای به این قضیه نگاه کنند و انگیزه یا اهداف شخصی در این مسائل ندارند.
پس لطفاً در مواقع حساس و بحرانی
اول سراغ آدمهای متخصص برو:
- مشاور مدرسه یا مرکز مشاوره خانواده
- خطوط اورژانس اجتماعی 123
- مشاوران آنلاین و معتبر
اگه میخوای با کسی حرف بزنی که سن و سالش یا تجربهش با تو فرق داره، حتماً مطمئن شو صلاحیت لازم رو داره:
- ببین اون آدم چقدر سابقه کار با نوجوانها داره، چقدر میتونه حرفهات رو بفهمه و باهات همدلی کنه.
یادت باشه مشاورهی حرفهای یعنی صمیمت و همدلی همراه حفظ حریم خصوصی:
- پس هرگز مشکلات جدی عاطفی یا روانیت رو پیش آدمهای بیتجربه نبر.
با این روش، مطمئن میشی در روزهای سخت دنبال کسی بری که واقعا بلدِ چطور دستِت رو بگیره و نگذاری اوضاع از کنترل خارج بشه. هر وقت احساس کردی خودت از پسش برنمیای، حتما از یه مشاور حرفهای کمک بگیر.
چه کسانی صلاحیت کمک کردن به دختران نوجوان را دارند؟
اگر فکر میکنی مشکلت خیلی پیچیده نیست و در محیط زندگی خود افرادی هستن که شرایط و توانایی کمک کردن را دارند اول به سراغ اونها برو:
صحبت با خانواده
اگر افرادی رو در خانواده و نزدیکانت داری که هم بهشون اعتماد داری و هم میتونن تو حل مشکلاتت بهت کمک کنن، پس اول به سراغ اونها برو.
مثلا اگه مادر شما به جای سرزنش شما باهاتون همدلی میکنه و میتونه با خونسردی به شما کمک کنه، بهترین گزینه برای شروعه. اینکه طرف مقابلتون حرفهای شما رو بدون قضاوت کردن بشنوه خیلی مهمه. خانواده ها باید روشهای بالابردن اعتماد بنفس دختران نوجوان را یاد داشته باشن در چنین مواقعی حتما آنها را بکار ببرند.
مراجعه به مشاور مدرسه یا مشاوره تلفنی
بسیاری از مدارس و دبیرستانها یک مشاور ثابت دارند؛ مشاور مدرسه میتونه یک گزینه در دسترس، متخصص و بدون هزینه باشه.
تلفن های اضطراری
برخی از ارگان ها و سازمانها برای کمک به شما خدمات تخصصی و رایگان ارائه میدن که در ادامه اونها رو بیشتر معرفی می کنم.
استفاده از مشاوره آنلاین
اگر می خواین در شرایط و زمانهای خاصی از یک مشاور در دسترس کمک بگیرید مشاور آنلاین یکی از گزینه های مناسبه. اما اول اینکه حتما از تخصص مشاور اطمینان حاصل کنید چون اینترنت پر از مشاورای نامعتبره. دوم اینکه این روش براتون هزینه داره و باید این موضوع را در نظر بگیرید.
معرفی مراکز حمایتی دختران
در این بخش، سه منبع رسمی و تخصصی را معرفی میکنیم:
سامانه ملی ازدواج وزارت ورزش و جوانان
این سامانه توسط وزارت ورزش و جوانان راه اندازی شده که البته تمرکز اون بر موضوع ازدواج است. اگه بحرانهای شما مرتبط با مسائل مربوط به ازدواج و خانواده است میتونید از کمک این سامانه استفاده کنید.
آدرس وبسایت:
https://hamrah.msy.gov.ir/sweet-marriage-services/map
اورژانس اجتماعی 123
در مواقعی که به عنوان یک دختر در معرض خشونت روانی، فیزیکی و یا تهدیدهای جدی قرار گرفتید میتونید با شماره 124 تماس بگیرید و اونها خودشون پیش شما می آیند و یا اینکه به ایستگاهای اورژانس اجتماعی در سطح شهر خودتون مراجعه کنید.
ویژگی های اورژانس اجتماعی 123
- 123 (پاسخگویی ۲۴ ساعته و رایگان)
- دریافت گزارش خشونت و بحران در خانواده
- مشاوره تلفنی فوری روانشناسی
- راهنمایی برای مراجعه حضوری به مراکز حمایتی
مشاوره تخصصی آنلاین برای دختران
من، فاطمه فلاح سالها در دختران نوجوان و دبیرستانی بوده ام و به چالشها و مشکلات آنها واقف هستم. در جلسات مشاوره با دختران، به طور خصوصی با شما ارتباط میگیرم و به مشکلات شما گوش میدم و بر اساس دانش و تجربه خودم شما رو راهنمایی میکنم. من میدونم دختری که احساس تنهایی میکنه بی پناهه و پیدا کردن یک فرد مورد اعتماد که درک و دانش کاملی داشته باشه کار سختیه. پس اگر نیاز به کمک دارید بدونید که من میتونم به شما کمک کنم. فقط کافیه با من تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید